Klemen Konič - multimedija & oglaševanje

digitalni marketing, izdelava spletnih strani, socialna omrežja, ideje, blog, ne prodajamo buč :)

Inovativna oblika oglaševanja na Facebooku – “vrtiljak oglasov”

Največje socialno omrežje na svetu – Facebook je že od sredine 2012, ko je podjetje “šlo na borzo”, precej poslovno orientirano, čemur priča tako padec organskega (brezplačnega) dosega objav kot tudi povečanje števila oglasov in načinov oglaševanja, o katerih bom več spregovoril v nadaljevanju.

V 3. četrtletju 2015 so Facebookovi prihodki znašali dobre 4 milijarde USD, od tega največji delež prihaja iz oglaševanja na mobilnih napravah. – več

V splošnem velja, da Facebook ni dober prodajni kanal, saj ga uporabniki uporabljajo v prostem času in v namen razvedrila, tako da konkretni – prodajni – rezultati (razen nekaj izjem) navadno ne dosegajo Google AdWordsa, ki je nesporni kralj na področju spletnega oglaševanja.

Prednost Facebooka je v relativno dostopnih cenah oglaševanja, prijaznem vmesniku in možnostih ciljanjega oglaševanja, ki poskrbi, da se neka informacija hitro in učinkovito razširi med ciljno publiko, poleg tega je tu še možnost viralnega razširjanja vsebin, ki pa je tudi tema za kakšno drugo objavo. Celoten sistem bazira na podlagi (bolj ali manj zavedno) prostovoljnih informacij, ki jih ljudje – uporabniki Facebooka – dnevno objavljamo in delimo s Facebookom preko računalnikov in mobilnih telefonov, ki pa jih nato s pridom izkoriščajo Facebookovi analitiki, algoritmi oglaševanja in prikaza časovnic ter na koncu mi, oglaševalci. Facebook ima največji “peskovnik ljudi” v zgodovini človeštva, s katerim lahko manipulira in to tudi pridno izkorišča, saj na izbranih vzorcih uporabnikov testirajo vse; od novih funkcionalnosti do vpliva prikazovanja dobrih/slabih informacij na posameznika – eden od številnih primerov, ki so prišli na oči javnosti. Morda si mečem pesek v oči, ampak vseeno sem mnenja, da smo v EU malce bolj zaščiteni pred posegi v zasebnost kot so naši kolegi onkraj luže. Da pa ne bom zapredel v preveč črnoglede vode, si na kratko poglejmo enega od novih načinov oglaševanja, ki jih lahko uporabljamo na Facebooku.

S pomočjo klasičnih načinov Facebook oglaševanja (preko splošnega oglaševalskega vmesnika in ne Power Editorja) lahko povečamo vidnost objav na naših Facebook straneh (boost), pridobivamo nove fane/sledilce FB strani (promote), uporabnike preko Facebooka preusmerjamo na našo spletno stran (website), povečujemo konverzije na spletni strani, promoviramo aplikacijo, dogodek (event) in ponudbe (offer), med novejšimi načini pa sta video oglaševanje in lokalna promocija (Reach people near your business). V našem primeru bomo izbrali možnost oglaševanja naše spletne strani.

Možnosti oglaševanja na Facebooku

Možnosti oglaševanja na Facebooku

V naslednjem koraku se odločamo za ciljanje in budget, o katerem bom več napisal kdaj drugič, danes se bomo osredotočili na inovativnejši način oglaševanja preko večih oglasov znotraj enega okna (ang. carousel – vrtiljak), ki, po Facebookovih statistikah, omogoča 30% – 50% nižje stroške oglaševanja kot oglaševanje na podlagi zgolj 1 slike.

Carousel oglaševanje - vrtiljak

Carousel oglaševanje – vrtiljak

Sledi izbira 5 grafičnih materialov (slik), ki morajo biti v skladu s Facebookovimi določili in smernicami za oglaševanje. Poleg dobršne mere zdrave pameti velja tukaj omeniti predvsem pravilo, da besedilo na sliki na sme presegati več kot 20% celotne površine slike. Vsaki od naštetih slik dodamo svoj naslov, opis in URL povezavo (cilj), ki naj se odpre ob kliku na posamezen oglas.

Tehnične specifikacije za oglase so:

splošno besedilo objave do 90 znakov,
600 x 600 pikslov velike slike,
posamezni naslov povezave do 40 znakov,
posamezni opis povezave 20 znakov

V primeru vrtiljaka Facebook v eni zadnjih objav svojega poslovnega bloga izpostavlja nekaj kreativnih načinov uporabe vrtiljaka, ki so jih zasledili pri oglaševanju podjetij. Ta način oglaševanja lahko uporabimo za:

  • oglaševanje poudarjanje enega izdelka (ali recimo panoramske fotografije naše destinacije),
  • prikaz različnih uporab nekega izdelka,
  • prerez storitev našega podjetja,
  • prikaz izbranih delov kataloga,
  • prikaz mnenj uporabnikov/strank,
  • izbora člankov iz našega bloga
  • prikaz izbora dogodkov ali ponudbe, ki jih imamo v nekem časovnem okvirju (npr. ta vikend)

Po uspešni kampanji velja preveriti, kateri oglasi – slike so bili najbolj uspešni pri izbrani ciljni publiki (ne spreglejte možnosti, da FB prilagaja zaporedje oglasov glede na popularnost) in jih nato uporabljati naprej in tudi v ostalih medijih.

Veselo oglaševanje vam želim!

V primeru dodatnih vprašanj nam pišite na info@klemenkonic.com

Več o “vrtiljak” oglasih

12057224_1652119121729208_1739023461_n

12057035_450173881852374_1798311506_n

 

 

Next Post

Previous Post

© 2024 KK, Klemen Konič s.p. | Vse pravice pridržane. Vsebine strani ni dovoljeno uporabiti brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja.

Tema bazira na predlogi Anders Norén