Klemen Konič - multimedija & oglaševanje

digitalni marketing, izdelava spletnih strani, socialna omrežja, ideje, blog, ne prodajamo buč :)

10 napak, ki jih najpogosteje delamo v digitalnih medijih

Valentinova specialka na blogu se ne bo ukvarjala z nasveti za zmenke, večerje in kako postati nepremagljivi šarmer – to pokrivajo drugi, bolj kozmični portali 🙂 Mi si bomo pa raje pogledali 10 najpogostejših napak, ki jih opažamo pri (ne) uporabi digitalnih medijev v trenutnih razmerah. Kar začnimo…

1. Neuporaba Google+ / Google My Business strani

Googlovo nesojeno družabno omrežje Google+ so pred časom spretno izkoristili za indeksiranje poslovnih subjektov in integracijo “avtomatsko zgeneriranih zapisov/strani” v iskalnik, Maps ter druge storitve. Prednosti uporabe tega omrežja je kar nekaj, ključna pa je enostavna dostopnost do kontaktnih podatkov (splet, navigacija, klic) preko mobilnega telefona ob iskanju vašega podjetja, prikaz vizitke pri Google iskanju, prikaz lokacije v Google Maps, da o boljšem rangiranju, napredni statistiki, ki jo storitev vodi v ozadju ter pravilnosti podatkov in nadaljnih indeksiranjih v druge storitve niti ne govorimo.

Nastop v Google My Business lahko uredimo v nekaj korakih, pomembno je preveriti podjetje (preko dopisnice ali telefona) in urediti podatke in že nas uporabniki lahko kontaktirajo oziroma na lažji način najdejo, tudi če nimamo spletne strani.

V tujini poznajo tudi 360° sprehode v notranjosti stavb, kar lahko kmalu pričakujemo tudi pri nas.

devices

2. SPLETNO oglaševanje

Cenovno ugodno Facebook oglaševanje je idealen način za obveščanje o novostih vaše ponudbe, storitve itd. Podatki, ki se zbirajo in obdelujejo na podlagi informacij, ki jih uporabniki Facebooka prostovoljno objavljajo in posredujejo ob dnevni uporabi tega socialnega omrežja, so prava meka ciljanja oglaševalskih aktivnosti. Poleg tega, da lahko ciljamo z različnimi tipi oglasov posamezne lokacije, lahko znotraj Facebook oglaševanja izvajamo številne ostale segmentacije – spol, izobrazba, športi, zanimanja, uporaba tehnologije, navade, podobnosti… Poleg tega je Facebook oglaševanje v Sloveniji daleč najugodnejši način, kako priti do vaše željene ciljne skupine, saj se cene mini kampanj lahko začnejo žezgolj pri nekaj €vrih.

Bolj prodajno usmerjeno pa je Google AdWords oglaševanje, ki nam omogoča, da na svojo spletno stran pripeljemo obiskovalce, ki so že izkazali interes za področje(preko iskanja / ključne besede), ki ga pokrivamo z našo spletno stranjo, in jih tudi naprej nagovarjamo z bolj začinjenimi oglasi – v primeru, da se niso odločili za nakup/konverzijo (kar imenujemo remarketing). Poleg tega lahko na tak način tudi cenovno ugodno oglašujemo na YouTube, sodelujemo z bannerji v partnerskem omrežju Display Network in podobno kot na Facebooku targetiramo željene ciljne skupine. Z dobro oblikovanimi oglasi, ciljnimi (landing) stranmi, izbranimi ključnimi besedami ter pravo strategijo oglaševanja na tej platformi je lahko tudi ta strošek nižji kot bi pričakovali.

3. Zanemarjanje spletne analitike

V ozadju vsake spletne strani, s katero želimo uspešno nastopati na svetovnem spletu, mora stati sodobna spletna analitika – v večini primerov se tukaj uporablja brezplačen Google Analytics. S pomočjo tega orodja lahko preko prijaznega in zmogljivega vmesnika spremljamo trende obiskovalcev naše spletne strani, izvajamo primerjave, testiramo, spremljamo kampanje in medije, ter tako izvemo o naših obiskovalcih čimveč – kaj jih bolj zanima, kaj manj, kje moramo več delati in v čem smo najboljši.

Spletna analitika je v povezavi s trendi iskanja (popularnostjo ključnih besed) na vaših ciljnih trgih izredno močno orožje, tako iz vidika spletne strani kot tudi za podporo spletnemu oglaševanju.

4. TESTIRANJA

Pri digitalnih aktivnostih je ključno to, da, navkljub teoriji, dosedanjim izkušnjam in dobrim praksam, veliko testiramo. V današnjih digitalnih kanalih je to v večini primerov relativno enostavno in cenovno dostopno. Na podlagi testiranj se bomo sčasoma naučili več o samih medijih kot tudi o ciljnih skupinah / strankah, ki jih nagovarjamo, zato bomo posledično dosegli več učinka z manjšimi stroški (dela). Pri testiranju je pomembno, da so v proces vključene osebe, ki tudi dejansko dobro poznajo naše stranke, tako da lahko primerjamo digitalni svet z “realnim svetom poslovanja”. Predlagamo, da so rezultati testiranj zgolj kratke smernice, saj bomo v obširnih analizah hitro izgubili rdečo nit, ki ji želimo slediti.

Načinov testiranja je več, najpogosteje se izvajajo A/B testiranja, eden od zanimivejših načinov testiranja je večna dilema naročnikov glede izbire foto materiala – katera fotografija je lepša/boljša/bolj prodajna pri naši ciljni skupini? S pomočjo Facebook kampanje se lahko na enostaven način preveri, katera od izbranih (6) fotografij je najbolj priljubljena pri določeni populaciji, saj nam to omogoča že sam Facebookov oglaševalski algoritem, ki bo vse fotografije najprej testiral, potem pa jih prikazoval glede na popularnost. Najboljšo fotografijo potem uporabimo za naše ostale kampanje, tiskovine, jumbo plakate itd.

5. preTIRANA RABA SOCIALNIH medijev

Pretirana raba socialnih medijev ni dobra, sploh, če nimamo dovolj aktualne vsebine za objavo in se potem predstavljamo s starimi objavami, ki nabirajo digitalni prah polic socialnih medijev. Preden odpremo profil/stran na socialnem omrežju, se velja dobro pozanimati, kaj nam ta medij omogoča in kaj bomo z njim pridobili. Obenem velja določiti nekoga, ki bo za ta medij vestno skrbel, ne pozabimo pa si tudi nastaviti enostavne cilje in pozicioniranja, ki bi jih radi dosegli. Tako pretirana raba kot tudi neraba socialnih medijev nam lahko naredita več škode kot koristi.

6. vsebina na spletni strani

Content is still the king. Še najlepša spletna stran ne bo uspešna, če vsebina na njej ne bo dostavila uporabniku tega, po kar je prišel na našo spletno stran. Vedno in povsod poudarjamo, da mora biti spletna stran živa, vsebina se mora spreminjati, dodajati, prilagajati potrebam obiskovalcev in trendom. Razmišljanje izven obstoječih smernic je pri pisanju vsebine za spletno stran zelo priporočljivo, saj na tak način obiskovalcem ponujamo dodano vrednost in vzpostavimo zaupanje. Najlažje to naredimo s pomočjo nasvetov, novic, blogov, ki niso nujno prodajno usmerjeni, vendar preko njih pokažemo, da svoje področje obvladamo, da smo pripravljeni pomagati in da nam ne gre zgolj in samo za biznis.

Pomembni so seveda tudi struktura vsebine, gostota ključnih besed, dodatne označbe slik in podstrani ter drugi parametri, vendar je vsebina še vedno tista, ki bo obiskovalca v prvi fazi pritegnila, da bo ostal več časa na naši strani in ob enostavni zaznavi informacij, ki jo je iskal, tudi zadovoljen odšel oziroma naredil konverzijo, ki jo bomo želeli.

7. UPORABA FOTOGRAFIJ

Raje kot da fotografije pobirate direktno iz Googlovega slikovnega iskanja, poskrbite, da z avtorskimi pravicami in uporabo fotogarfij ne boste imeli nobenih težav. Navkljub navidez težki nalogi, se na spletu najdejo spletne strani, kjer lahko brezplačno najdete fotografije in jih tudi uporabite za različne namene (socialni mediji, spletne strani, tiskovine…), ki so opisani v licencah za uporabo.

Namig: 13 tovrstnih strani lahko najdete v tem prispevku, popularni pa so tudi servisi kot sta sxc.hu / freeimages.com in morguefile.com. Svetujemo, da se za kakšne posebne fotografije dogovorite tudi direktno z avtorjem ali jih kupite preko katere od številnih spletnih strani, ki prodajajo profesionalne fotografije. Velikokrat so cene nižje (tudi nekaj €) kot bi pričakovali, poleg tega imajo vedno na voljo tudi kakšne akcijske ponudbe, znižanja preko partnerskih strani ipd.

8. nikakor ne pozabite na mobile

Z vzponom prodaje in zmogljivosti mobilnih naprav ter vse večjo popularnostjo aplikacij in storitev za le-te, vztrajno raste tudi iskanje in prodaja preko teh naprav. Pri večini strani opažamo splošen trend rasti dostopa do strani preko mobilnikov, kar pomeni, da moramo imeti spletno stran prilagojeno tem napravam, prav tako pa se moramo vprašati o kontekstu uporabnika, ki pride s tako napravo na našo spletno stran. Ali išče enake informacije kot nekdo, ki do strani dostopa preko računalnika? Koliko in katere informacije mu bomo prikazali, da ob njegova izkušnja čimboljša? Kako ga bomo prepričali, da bo naredil konverzijo? Mobile je že in še bo pomemben dejavnik digitalnih medijev, zato ga nikakor ne zanemarite na vaši spletni strani. Zgovoren podatek je že to, da Facebook ustvari 60% dohodka preko oglaševanja na mobilnih napravah.

9. neoptimizacija

Ko naredite novo spletno stran, jo redno potem optimizirajte, spremljajte konkurenco, spremljajte stranke, iskanja, trende in gibanje po vsebini vaše spletne strani. Razlika med prvimi zadetki iskanja / prvo stranjo na Googlu in ostalimi je ogromna in ima lahko drastičen vpliv na poslovanje vašega podjetja. V ta namen sodelujte s partnerskimi povezavami, oglašujte v digitalnih medijih, bodi aktivni, s spletno stranjo se podpisujte v vseh stičnih točkah z vašimi strankami in potencialnimi kupci, sodelujte v kanalih, ki jih lahko obvladate. Ko vidite, da spletna stran ni več konkurenčna in ne opravlja svoje naloge tako dobro kot bi želeli, jo prenovite, saj je strošek prenove spletne strani relativno majhen s tem, kar vam nova spletna stran lahko prinese. “Življenske dobe” spletnih strani dandanes precej krajše kot 5 in več let nazaj 🙂

10. STARETEGIJA IN rezultati čez noč

Učinke in rezultate na spletu ne pričakujte čez noč, saj se učinki aktivnosti, optimizacije in izboljšav na spletnih straneh v večini primerov (ko ne gre za spremembe v uporabniškem vmesniku oziroma znotraj okolja spletne strani) prikažejo šele v obdobju nekaj tednov do nekaj mesecev, nekateri celo dlje.

Vaše aktivnosti vedno vežite na manjše cilje in uporabljajte medije smiselno – analizirajte prednosti in slabosti posamzenega medija ter vaše ponudbe; preverite, kaj počne konkurenca; izberite način nastopa; premislite, kako se želite pozicionirati; kakšni so trendi in iskanje posameznih ključnih besed; kaj si želijo vaše stranke in obiskovalci in kaj najbolj pogrešajo pri vašem trenutnem nastopu …

Imate vprašanje ali težavo glede zgoraj naštetih točk? Obrnite se na nas preko info@klemenkonic.com in z veseljem vam bomo pomagali – kavo častimo mi 🙂

Next Post

Previous Post

© 2024 KK, Klemen Konič s.p. | Vse pravice pridržane. Vsebine strani ni dovoljeno uporabiti brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja.

Tema bazira na predlogi Anders Norén