Klemen Konič - multimedija & oglaševanje

digitalni marketing, izdelava spletnih strani, socialna omrežja, ideje, blog, ne prodajamo buč :)

Vsebinski marketing – kaj je, zakaj in kako ga lahko merimo?

Eden izmed “buzzwordov”, ki ga brez dvoma srečamo, če pobrskamo po področju digitalnih medijev in oglaševanja v zadnjih letih, je vsebinski marketing (ang. content marketing), s katerim številni zelo radi operira(m/j)o pred naročniki, vendar sam princip ali način razmišljanja ni dejansko nič novega, saj srečamo primere iz tega področja tudi v prejšnjem stoletju, pa tudi prej (omenja se John Deere, 1895). Tudi po principu zdrave kmečke pameti bi najverjetneje pri vsebini, ki jo komuniciramo, slej kot prej prišli tudi sami do podobnih zaključkov, vendar je na tem mestu potrebno povedati, da je za učinkovit vsebinski marketing potrebno več kot zgolj ideja.

In da nadaljujemo v podeželskem stilu – po kmečko rečeno gre pri vsebinskem marketingu za način delovanja oziroma strategijo, ki se vrti okoli vsebine, ki obiskovalca – potencialno/obstoječo stranko zanima v povezavi z rešitvijo njegovega problema (iskanja informacije), ni pa primarno prodajno naravnana, saj je njen namen dolgotrajno negovanje stranke. Na tak način lahko dolgoročno (za viden učinek je potrebnih vsaj nekaj mescev) investiramo manj v spletno oglaševanje in pridobivanje pozornosti potencialnih strank na tovrstne načine, temveč jih pridobivamo (in negujemo) preko vsebine, ki jo pripravljamo. Obstoječe stranke so iz vidika poslovanja vedno cenejše, dostopnejše in bolj dovzetne za nadaljne nakupe kot pridobivanje novih kupcev, zato jih je smiselno negovati na vse mogoče načine.

KAKO LAHKO PRIČNEM Z VSEBINSKIM MARKETINGOM ŽE DANES?

Preračunajte, koliko sredstev v tem trenutku namenjate za oglaševanja in produkcijo prodajnih vsebin, ki so si navadno zelo podobne med sabo (“Mi imamo najboljše to-in-to.”) in nagovarjajo potrošnike na način, ki nam je vsak dan manj zanimiv in ga že izločamo v množici informacijskega šundra.

Premislite, kako bi lahko te vsebine izboljšali iz vidika vaših (potencialnih) strank – s katerimi težavami se srečujejo; na kakšen način jim vaša storitev/produkt le-te olajšajo; kaj bi želeli, da bi vpisali v iskalnik, da vas bodo našli, ter da ključna beseda ni povezana direktno z vašim podjetjem/blagovno znamko?

Dober primer je, če kot lastnik gostilne / restavracije napišemo nekaj več o:

  • destinaciji, v kateri delujemo,
  • o bližnjih turističnih znamenitostih (ideje za izlet – prijaznejša uporabniška izkušnja)
  • recepti, ki jih priporočamo (kulinarika je na spletu zelo iskana, dobri recepti nam lahko pripeljejo številne nove obiskovalce, poleg tega pokažete, da obvladate področje, o katerem pišete)
  • tipičnih kuharskih težavah, s katerimi se začetniki srečujemo in podobno

Na letošnji konferenci inOrbit sem si zapomnil tudi zanimiv primer iz samih predavanj. Andre Alpar nam je predstavil 2. najbolj obiskano spletno trgovino s cigarami v Nemčiji in vsebinski marketing, ki ga delajo v ozadju. Zadeva sloni na člankih, v katerih opisujejo “kako pravilno odrezati cigaro”, “kako pravilno prižgati cigaro”, “katero cigaro izbrati za XYZ slovestnost” ipd. Omenil je, da je v Nemčiji že veliko spletnih trgovin, ki oglašujejo na ključne besede, ki niso povezane z njihovo blagovno znamko in direktno prodajo – neko podjetje, ki med drugim prodaja kravate preko spleta, je plačevalo za klike na ključni besedi “kako zavezati kravato”, ki ni prodajno orientirana oziroma vsaj tako se na prvi pogled zdi, vendar je resnica v ozadju marsikdaj in dolgoročno gledano drugačna. Zanimiv primer je tudi Chaa Creek Resort v Belizu, ki je svojo spletno stran vsebinsko razširil z vsebinami, ki jih obiskovalci pogosto iščejo v povezavi z destinacije. Katerimi vsebinami, si lahko ogledate spodaj.

belize

KAKO MERITI UČINKE VSEBINSKEGA MARKETINGA?

Eden od načinov merjenja je spremljanje izvorov obiskov vaše spletne strani – koliko organskega prometa preko spletnih iskalnikov imate, ter spremljanje ključnih besed, ki niso povezane z imenom vašega podjetja / produkta. Žal so spremljanje ključnih besed pri Googlu pred časom močno otežili, tako da si tukaj lahko pomagamo z orodji (npr. SEMrush), ki nam o naši spletni strani povedo marsikaj uporabnega. Pomembno je vedeti, kako dobro rangiramo (če sploh) na izbranih (“nebrandiranih”) ključnih besedah v primerjavi s konkurenco, saj nam bodo “širše” ključne pripeljale nove obiskovalce. Pa tudi, če nas ni na prvi polovici prve strani, izgubljamo resnično ogromno. Kako klikamo na prvi strani zadetkov na Googlu, si lahko preberete tukaj.

V praksi je super, če rangiramo med prvimi zadetki pod ključno besedo “morska sol Krpan”, vendar nas v tem primeru išče nekdo, ki nas že pozna, mi pa želimo pridobivati tudi nove obiskovalce. To pomeni, da bi v tem primeru morali preveriti še, kako rangiramo pod “morska sol”, “sol”, “sol v kulinariki”, lahko pa tudi konkretno “kdaj soliti hrano” in podobno. Če nismo prisotni v teh naborih ključnih besed, potem izgubljamo “brezplačen” obisk naše spletne strani iz strani spletnih uporabnikov, ki nas še ne poznajo, vendar so naši potencialni kupci.

Merjenja lahko nadgradimo tudi z drugimi parametri (novi / ponovni obiskovalci, socialna omrežja in interakcije, čas na strani, število ogledanih strani, bounce rate, naročila na e-mail novice,…), ki pa so odvisni od področja delovanja spletne strani. S sodobnimi orodji in prijemi lahko dokaj učinkovito merimo ROI (return on investment) vsebinskega marketinga, vendar bi morali zabresti še podrobneje v področje merjenja, kar pa si prihranimo za kdaj drugič.

ampak vsebine zahtevajo čas za pripravo…

Veliko vsebine na spletnih straneh je dandanes skorajda odveč, ker so pripravljene po vnaprej definiranih predlogah, ki obiskovalcu, razen sladkorne bolezni zaradi pretirane uporabe olepševalnih pridevnikov, ne “dajo” veliko novega.

Iz vidika uporabniške izkušnje, pa tudi boljših rezultatov spletne strani in posledično prodaje, je bolj smiselno, da investiramo manj časa v splošno generirane vsebine (“Smo Akvarij d.o.o. in prodajamo najboljše akvarije v Ljubljani.”), ki sicer morajo biti prisotne iz vidika splošnih opisov in naborov ključnih besed, in več v vsebine, ki se vrtijo okoli težav naših (potencialnih) strank (“Kako izbrati pravi akvarij?”, “Katera hrana za ribe je najboljša?”, “Kako očistiti akvarij?”…)

Začnete lahko pri tem, da v spletne iskalnike vpisujete pojme, ki so povezani z vašim področjem delovanja in spremljate zadetke, ideje za ključne besede lahko najdete tudi znotraj “Keywords planner tool-a” v storitvi Google AdWords – uporabite lahko tudi Keyword.io, zanimivo je spremljati slikovno iskanje na Googlu, ampak o tem bomo kaj več v naslednjem članku, do takrat pa vam želim veliko “out-of-the-box” razmišljanja, novih vsebin in prijetnih uporabniških izkušenj. Uporabniki digitalnih medijev smo leni, Google je naš odgovor na večino vprašanj, zato znamo zelo dobro ceniti hitre odgovore/informacije ter celovite vsebine. In ko nas enkrat prepričate, je zelo verjetno, da bomo ostali z vami tudi naprej, če nas ne boste razočarali 🙂

Next Post

Previous Post

© 2023 KK, Klemen Konič s.p. | Vse pravice pridržane. Vsebine strani ni dovoljeno uporabiti brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja.

Tema bazira na predlogi Anders Norén